Soya, kolesterol ve doymuş yağlar içermeyen yapısı, yüksek kaliteli protein içeriği ile çok yönlü bir bitkidir. Yağının ayrılmasından sonra yeni kullanım yöntemleri için tekrar işlemden geçirilen Soya’dan elde edilen katma değerli ürünlerden biri de Soya Küspesi’dir.Dünyada, soya fasulyesi küspesi ruminant hayvan ve kanatlı endüstrisinde kullanılan en önemli protein kaynağıdır. Soya Fasulyesi Küspesi, solvent ile ekstraksiyon işlemi yöntemiyle soya danelerinden yağın çıkarılmasından sonra geriye kalan soyanın öğütülmesiyle elde edilmektedir. Her yerde bulunabilen, ticareti aktive olarak yapılan, son derece lezzetli, lisin, metionin ve trionin gibi esansiyel amino asitlerce zengin olan solventle ekstre edilmiş soya fasulyesi küspesi son derece değerli bir bitkisel protein hammaddesidir.

Diğer yandan, soya fasulyesi küspesi çiftlik hayvanlarının özellikle kanatlı ve ruminant hayvanlarının rasyonlarını dengelemek, amino asit açıklarını tamamlamak amacıyla kullanılan, yüksek derecede sindirim derecesine sahip bir üründür. Soya Küspesi, rumende yüksek düzeyde parçalanan protein kaynağı olması nedeni ile ruminant hayvanlarda yaşayan Rumen mikroorganizmalarına yüksek kaliteli mikrobiyal protein düzeyini artırmaya izin vermektedir. Diğer yandan, balık diyetlerinde çok iyi bir amino asit kaynağı olması nedeni ile balık ununa alternatif olarak yaygın bir şekilde kabul görmektedir.

Tüm dünya yem endüstrisinde, temel bir protein kaynağı olduğu için, yılın her günü stratejik olarak ticareti yapılan bir yem hammaddesidir. Yem sanayisi, diğer protein kaynaklarına karşı standart olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan protein fiyatlarının belirlenmesinde etkili bir protein kaynağıdır.